Jij en ik willen hier graag wonen, in een fijn huis, of dat nu op hoogte in de stad is of met een fijne tuin meer buiten. Iedereen zoekt een plek en doet dat ook graag bij waar hij of zij kan werken en kan recreëren. In onze vrije tijd willen we genieten van terrasjes of een wandeling- of fietstocht langs het strand en duinen of door ons mooie groene hart. Die ruimte willen we behouden.
We moeten ook erkennen dat er een grote vraag is naar woningen en dat die ook bereikbaar moeten zijn. Ook onze economie moet de ruimte krijgen om sterk te blijven en we zoeken naar ruimte voor de energietransitie. Al die combinaties geven uitdagingen. Waar ga je wonen, waar bouwen we aan nieuwe banen en hoe combineer je dat met het unieke landschap? Die keuzes gaat de VVD Zuid-Holland niet uit de weg.
Ieder stukje in Zuid-Holland is net weer even anders. De Zuid- Hollandse eilanden zijn anders dan de steden en weer anders dan de veenweide gebieden in het Groene Hart. Als VVD weten we dat en daar hebben we oog voor.
We leven in een tijd waar door de samenleving meer van de overheid en dus van de politiek gevraagd wordt en dat is niet gek. De provincies hebben daar een (groeiende) rol in. Als VVD willen we dat met jou, met alle andere Zuid-Hollanders, met alle partners, instellingen en bedrijfsleven doen. Daarom gaan we vol optimisme de aan de slag om te doen wat nodig is voor Zuid-Holland.
Het realiseren van de NNN die besloten zijn zullen zoveel mogelijk in de gebiedsprocessen van het landelijk gebied meegenomen worden. Er is de afgelopen jaren al veel inzet op gepleegd. Om het verder uit te voeren hebben we genoeg inzet van provincie en van de partners in het gebied nodig. Realisatie gaat vooral om werkkracht buiten. Dit betekent minder papier produceren en meer in de gebieden buiten aanwezig zijn als provincie. Van de VVD moet hier voldoende menskracht voor zijn maar ook slimme inzet met partners buiten.
Het PPLG gaat over natuur, stikstof, water, landbouw en bodem en klimaat. Omdat al deze onderwerpen op elkaar ingrijpen is het goed dit integraal aan te pakken. De VVD zal blijven inzetten op de indeling van de provincie in kleinere gebieden om de opgaven samen met de bewoners en gebruikers van het gebied aan te pakken. Kansen die er al liggen voor bijvoorbeeld innovatie bij de landbouw willen we aangrijpen omdat dit naast stikstof ook vaak waterkwaliteit en klimaat helpt. Per gebied zal de prioriteit verschillen, dat is was wij een gebiedsgerichte aanpak noemen.
De VVD staat achter de plannen van het Rijk om stikstof, water, landbouw, bodem/klimaat per gebied aan te pakken. Dit hele pakketmoet tot een betere staat van instandhouding van de natuur leiden.
De VVD vind het belangrijk dat bewoners kunnen blijven genieten van het moois onze provincie te bieden heeft. Van fi etsen door het Groene Hart of de duingebieden, tot recreatie op het water van bijvoorbeeld de plassen. Die gebieden koesteren wij. Tegelijkertijd zijn er ook meer woningen nodig, we stimuleren dat vooral binnen de bebouwde kom maar geven ook ruimte aan de randen van de bebouwing. Dan worden er wel extra eisen gesteld met betrekking tot groen en klimaatadaptatie.
Dit is al onderdeel van provinciaal beleid, dat zullen we dus blijven doen. Door nieuwe technieken zullen er ook steeds meer mogelijkheden voor circulariteit komen.
De VVD is voorstander van verduurzaming van het eigen wagenpark en stelt bij nieuwe OV-concessies scherpe doelstellingen op het gebied van CO2 en stikstof reductie. De provincie stimuleert ook schone brandstoffen voor het varend verkeer. Ook dragen we bij aan de uitrol van laadinfrastructuur (voor auto en binnenvaart). Verder is de VVD voor gebruik van alle modaliteiten, het juiste vervoermiddel voor het juiste moment.
De VVD zet zich in voor fietspaden, voetpaden, wegen, bruggen en vaarwegen. Eerste prioriteit ligt bij inzet op daar waar achterstand is in onderhoud en beheer.
De VVD vind het belangrijk dat er goed en efficiënt busvervoer is voor inwoners. We kijken dan ook naar nieuwe vormen van openbaar vervoer zoals vraag gestuurd OV of Mobility as a Service.
De VVD wil de luchthaven open houden. Het is wel van belang dat er gewerkt wordt aan minder hinder.
Oneens, de VVD wil op basis van gebiedsaanpak kijken wat kan en nodig is in een gebied en welke landbouwvorm daar bij past. We gaan niet voor één generieke aanpak. We ondersteunen boeren die willen overgaan op natuur inclusieve landbouw maar sluiten niet intensieve landbouw uit. Boeren ook natuurbeheer kunnen gaan doen en dat ze daarbij gelijk gesteld moeten kunnen worden aan terreinbeherende organisaties.
Oneens, voor de VVD hebben boeren ook een plek in Zuid-Holland. Het hangt van de problematiek in een specifiek gebied af welke vorm van landbouw het beste pas. Soms kan een subsidie voor innovatie ter verminder van stikstof heel nuttig zijn zonder dat dit meteen natuurinclusieve landbouw vraagt.
Oneens, voor de VVD is het van belang dat voor dit vraagstuk in het gebied de goede gesprekken worden gevoerd waarbij alle belanghebbenden betrokken worden. Dus waterschappen, gemeenten, landbouw, provincie. De peilfunctie ligt als eerste taak bij de waterschappen.
De VVD is voor samenwerking met partners. Het zal aan de samenwerking of opdracht liggen of dit met financiële steun zal moeten.
Oneens, de afgelopen jaren is de luchtkwaliteit en de leefomgeving rond de haven en industrie verbeterd. Wij blijven bedrijven wel aanspreken op hun gedrag. Ook zoeken we wegen om met elkaar een betere leefomgeving te bieden. Zo kan walstroom iets betekenen voor zowel luchtkwaliteit als geluid. Ook verwachten we dat de haven blijft inzetten op verdere innovatie om stikstof of zorgwekkende stoffen uitstoot te verminderen. Binnen het provinciaal beleid streven wij naar WHO normen, maar de VVD wil geen goldplating boven wetgeving.
De VVD zal bereikbaarheid van recreatiegebieden en groen om de hoek blijven stimuleren. Bijvoorbeeld door fiets maar ook bijvoorbeeld over het water. We richten juist op de mensen voor wie de nabijheid van bos, park of water niet vanzelfsprekend is. En blijven een balans zoeken tussen beleving en natuur en bevorderen van toegankelijkheid.
De VVD vindt waterkwaliteit belangrijk. Per gebied zal specifiek gekeken moeten worden hoe dit met partners in het gebied kan worden aangepakt. Hierbij helpt bijvoorbeeld verhoogde vangst van rivierkreeften.
De VVD staat voor veiligheid, daarmee zetten we in op een veilige en gezonde leefomgeving. . Bedrijven die zich niet aan de regels houden moeten aangepakt worden. De provincie heeft goede omgevingsdiensten, zeker als het gaat om toezicht en handhaving van risicovolle bedrijven en stoffen. Daar gaan we mee door. Daarnaast kan innovatie bij ondernemers ook oplossing bieden voorde bovengenoemde problemen.
De VVD is voor goed opdrachtgeverschap naar de diensten. Op deze onderwerpen moeten dus duidelijke opdrachten geformuleerd zijn.
De VVD wil ondermijning tegengaan. Wij willen het makkelijker maken om observaties te rapporteren en willen dat er meer controles worden uitgevoerd binnen onze natuurgebieden. Samen met onze inwoners en instanties doen we hier wat aan.
Oneens, de VVD wil graag doelgericht natuurbeheer, door allerlei oorzaken kan het resultaat achterblijven. Bij weidevogels bijvoorbeeld dooraanwezigheid van predatoren (natuurlijke vijanden). Hier kan een boer die wel inzet pleegt op natuurbeheer niet de dupe van zijn.
Geen standpunt, de VVD volgt de wet.
De VVD heeft er vertrouwen in dat boeren, natuurbeheerders en de provinciale overheid samen tot doelmatige oplossingen kunnenkomen. Gebiedsgerichte aanpak is daarbij het uitgangspunt.
De VVD zet in op groen voor iedereen, dat ondersteunt de biodiversiteit. Meer groen en water in de stad zorgt daarvoor en het levert inwoners een plek om te recreëren en op warme dagen verkoeling te vinden.