Sinan is betrokken, authentiek, empathisch en oplossingsgericht. Hij luistert graag en goed, is creatief, origineel en analytisch sterk. Hij is een doorzetter die altijd op zoek is naar draagvlak, en met kleine stapjes resultaten dichterbij brengt. Hij speelt het politieke spel goed en graag. Hij draagt zijn GroenLinkse idealen bovendien vol overtuiging uit en kan standpunten duidelijk en helder richting de media vertalen. Hij is een rustige en verbindende leider, die graag het boegbeeld is van de partij, én het contact zoekt met de mensen:
“Ik vind, als je ergens zit, moet je je op je plek voelen. GroenLinks is voor mij dé politieke vereniging die groene en linkse idealen bindt. Ook als het gaat om de natuur, de stikstofcrisis en perspectief voor de boeren moeten we de goede strijd voeren. En de goede strijd is niet die tussen boeren en natuur. Maar mét de boeren tegen de banken en grootkapitaal en de té grote invloed van de commerciële sectoren zoals de diervoederindustrie. Natuurvriendelijke landbouw heeft de toekomst: kleinschalige bedrijven, minder vee, meer biologisch en hand in hand met de natuur. Niet minder boeren, maar anders boeren. De provincie is bij uitstek de overheid die dit kan helpen verwezenlijken. Daar wil ik aan bijdragen.”
Doorzetten en intensiveren van de door de GroenLinks gedeputeerde ingezette lijn. Geen vrijblijvende gesprekken meer, maar een betrouwbare overheid die afspraken maakt en nakomt. Daarbij hanteren wij de realisatieladder uit het vorig jaar vernieuwde Handelingskader NNN (zelfrealisatie, in/uitdeuken en de mogelijkheid van onteigening niet langer uitsluiten). De extra mogelijkheden die het NPLG biedt juridisch, financieel en aan arbeidscapaciteit benutten wij voor natuur(realisatie). Daarbij werken wij ook aan een doorkijk naar de langere termijn en gaan met boeren en terreinbeherende organisaties in overleg.
GroenLinks zet in op een integrale – en niet versnipperde – versterking van de natuur. Dat vraagt om kwaliteitsverbetering van onze natuur, robuuster en gezonder maken van ons watersysteem en zorgen voor een klimaatneutraal landelijkgebied. Het NPLG vraagt om 10% groenblauwe dooraderen van het landelijk gebied. We zien hierin kansen voor het verbeteren van de biodiversiteit en ecologische verbindingen.
GroenLinks zet in op het ondersteunen van gemeenten en bouwbedrijven bij de versterking van biodiversiteit in alle plannen. Daarnaast wil GroenLinks dat bij elk gemeentelijkplan wordt opgenomen hoe dit bijdraagt aan het behoud en versterking van biodiversiteit. Daarnaast zetten we in op een verplichte toets bij nieuwe ontwikkelingen op de effecten van beschermde soorten en op beter toezicht en handhaving van natuurvergunningen.
Open landschap is van groot belang. Wij kiezen er voor om onze groene polders en andere natuurgebieden te beschermen. Dat doen wij door vooral binnenstedelijk te bouwen. Er zijn genoeg plekken in de provincie om betaalbare woningen te bouwen.
De provincie koopt in principe al duurzaam in. Wij verkennen met andere overheden, vooruitstrevend bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld hoe dit nog verder versterkt kan worden, door bijv. te werken met true pricing of schaduwprijzen (bijv. voor CO2).
De helft van de ruimte in de stad wordt ingenomen door auto’s. Door in te zetten op aantrekkelijke wandel- en fietsroutes, in combinatie met groen en blauwe verbindingen en goed openbaar vervoer wordt vervoer per auto in de stad minder noodzakelijk en kan ruimte gewonden worden voor vergroening. Bij aanleg en onderhoud van infrastructuur hebben fietsers en voetgangersprioriteit boven autorijders. Ook kunnen daarmee kansen worden benut voor biodiversiteit, klimaatadaptatie, gezonde lucht en minder herrie.
Bij aanleg en onderhoud van infrastructuur hebben fietsers en voetgangers prioriteit boven autorijders. We verbeteren zwakke schakels in knooppunt- en fietsroutes. We zorgen dat deze aansluiten op de wensen en behoeftes van fietsers en passen binnen de provincie-overstijgende netwerken. Daarnaast zorgen we ook voor routes voor mountainbikers, gravelbikers en wielrenners. Bij aanleg van deze routes worden meekoppelkansen benut ter verbetering van de natuurkwaliteit. Het mag in elk geval niet ten koste van de natuur gaan.
GroenLinks zet in op uitbreiding van het OV-netwerk. Zoals veerdiensten in de Drechtsteden, hoogwaardig openbaar vervoer in de Bollenstreek en het verbeteren van de bereikbaarheid in het Westland (WestlandRail). Daar waar (nog) geen dekkend OV netwerk is, zet de provincie in op vraag gestuurd OV naar belangrijke voorzieningen en centrale OV- overstappunten. Ook mensen met een beperking hebben recht op goed OV. Toegankelijk OV is een harde eis bij alle nieuwe aanbestedingen.
In Zuid-Holland is geen plek voor het vliegveld Rotterdam-The Hague Airport (RTHA). Deze luchthaven zorgt voor veel geluidsoverlast en vervuiling en neemt veel ruimte in. De economische waarde van het vliegveld is beperkt en met meer hogesnelheidstreinen vanaf Rotterdam en Den Haag kan onze provincie duurzaam worden verbonden met de rest van Europa. GroenLinks wil dan ook het vliegveld sluiten, om ruimte- te maken voor een groene stadswijk.
Eens, het is van groot belang om echt werk te maken van natuurherstel en de boeren helder perspectief te bieden.
Eens
Eens, het wordt tijd om de realiteit onder ogen te zien en dat wij over de grenzen van ons ecologische, water en bodemsysteem zijn geschoten en dus peil volgt functie niet houdbaar is, financieel, ecologisch en fysiek.
De beleving van natuur is van groot belang. GroenLinks zet dan ook naast natuurbescherming en -realisatie ook in op natuurbeleving, -educatie en -participatie. Door de natuur naar de mensen te brengen (via o.a. de agenda natuurinclusief) en de mensen naar de natuur (via natuurbelevingsprogramma’s). Dit doen we samen met organisaties als IVN, NM, SBB, ZHL en NMZH.
Eens
Zuid-Holland is een dichtbevolkte provincie met veel vervuilende industrie. Natuur en biodiversiteit staan onder druk. De afgelopen jaren zorgde GroenLinks voor duizenden hectares extra natuur en hebben iconische soorten als bever en otter hun plek in Zuid-Holland gevonden. Maar we blijven doorpakken. Wij zetten in op het versterken van de natuur door realisatie van het huidige natuurnetwerk per 2027 (Natuurpact) en het uitbreiden tot de Europese norm van 14% natuur van het landoppervlakte. We werken door aan het opgestarte bos- en bomenbeleid en de doorontwikkeling van Nationaal Park Hollandse Duinen en Nationaal Park Hollandse Delta.
GroenLinks staat voor gezond water voor iedereen. Belangrijk element is het uit- en afspoelen van hulpstoffen (nutriënten en bestrijdingsmiddelen) van de land- en tuinbouw. Daarom willen wij met de waterschappen en natuur-, water- en boerenorganisaties inzetten op het terugdringen daarvan tot aanvaardbare niveaus. Daar sturen wij ook op bij onze landbouw- en natuurbeheersubsidies.
Door de inzet van GroenLinks bij de casus Odfjell en het rapport van de onderzoeksraad voor de veiligheid heeft de provincie het VTH-beleid aangescherpt. Vervolgens heeft de provincie na vragen van GroenLinks over Chemours en het ZZ-stoffenbeleid aangescherpt. Dat beleid zetten wij voort, met als eerste prioriteit het in Europees verband uitbannen van PFAS en andere niet afbreekbare stapelstoffen.
Dit nemen we op in het NPLG. Verder werken we met de waterschappen aan het verbeteren van het monitoringsysteem en het toezicht- en handhavingsprotocol.
GroenLinks wil vooral inzetten op preventie en goed bezoekersmanagement. Dus bezoekers daarheen leiden waar ze het minstekwaad kunnen. Daarnaast gaan we door met het intensiveren van toezicht en handhaving, bijvoorbeeld door de inzet van aanvullende opsporingsmethoden en het maken van goede afspraken met beheerders, gemeenten en politie.
Eens, uiteindelijk gaat het om het subsidiëren van inspanningen om de biodiversiteit te versterken. Van belang is om er geen administratieve of financiële casus van te maken, maar iets dat werkt in de buitenwereld. Iets dat de boeren maximaal gaat stimuleren en enthousiasmeren.
Eens, dit is op initiatief van GroenLinks gerealiseerd.
Er komt structureel geld om het Actieplan Weidevogels uit te kunnen voeren. Daarnaast sluiten we aan bij het landelijk Aanvalsplan Grutto.
We zetten in op natuurinclusief bouwen. De provincie ondersteunt dorpen en steden bij deze transformatie.